Aangifte IB 2015 voor ondernemers: hier moet u op letten

Geschreven door Ronald Nab

10 maart 2016

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible” margin_top=”5px” margin_bottom=”5px” background_color=”rgba(255,255,255,0)”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_separator style_type=”none” sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” class=”” id=””][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_text][fusion_dropcap color=”” boxed=”yes” boxed_radius=”1px” class=”” id=””]O[/fusion_dropcap]ndernemers die zelf hun aangifte Inkomstenbelasting (IB) invullen, moeten dat vanaf dit jaar via mijnbelastingdienst.nl doen. Dit geldt zowel voor ondernemers die zichzelf een salaris toekennen als voor IB-ondernemers zoals zzp’ers. Er zijn een paar zaken waar u extra op moet letten. Wij hebben de belangrijkste aandachtspunten voor u op een rij gezet.

Net als particulieren vinden ondernemers op mijnbelastingdienst.nl een vooraf ingevulde aangifte, die ze alleen nog maar hoeven te controleren en aan te vullen. Op deze manier wil de Belastingdienst het voor zelfstandigen eenvoudiger maken om aangifte te doen. Een ander voordeel is dat zij nu samen met hun fiscale partner de aangifte inkomstenbelasting kunnen invullen.

Goede voorbereiding

Aangifte IB doen gaat nog sneller als u alle documenten die u nodig heeft al heeft verzameld. Leg in elk geval de volgende gegevens vast klaar:

  • Uw DigiD en die van uw (fiscaal) partner. Heeft u nog geen DigiD? Vraag deze dan zo snel mogelijk online aan.
  • Uw jaaropgaaf in het geval u zichzelf een salaris toekent.
  • Uw winstoverzicht als u IB-ondernemer bent. Bij het bepalen van uw winst kunt bepaalde fiscale regels toepassen op uw commerciële winst-en-verliesrekening en balans. Meer hierover leest u op de website van de Belastingdienst.
  • Eventueel uitgekeerd dividend.
  • Jaaroverzichten van uw bankrekeningen.
  • Overzichten van – het rendement van – eventuele beleggingen. Denk hierbij ook aan durfkapitaal.
  • Overzicht van de betaalde hypotheekrente.
  • De WOZ-beschikking 2015 van uw gemeente.
  • Voorlopige aanslagen IB en bijdrage Zvw.
  • Overzicht van eventuele toeslagen die u heeft ontvangen in 2015.
  • Betaalde premies in het geval van een brutolijfrente.
  • Betaalde alimentatie.
  • Specifieke zorgkosten.
  • Studiekosten.
  • Giften.

Verwacht u dat het u niet lukt om voor 1 mei 2016 aangifte IB te doen? Vraag dan uitstel aan via mijnbelastingdienst.nl. Onder het tabblad ‘Inkomstenbelasting’ vindt u een online formulier dat u moet invullen. De Belastingdienst stuurt u binnen drie weken een reactie op uw verzoek. Let op: als u uitstel krijgt, moet u wel rente betalen over het bedrag van de aanslag.

Waar moet u extra op letten?

Elk jaar kijkt de Belastingdienst extra scherp naar een aantal onderdelen van de aangifte IB. Dit jaar zijn dat zorgkosten, neveninkomsten, het eigen huis, studiekosten en de fiscale gevolgen van echtscheiding. Daarnaast blijkt dat er onderdelen van de aangifte IB zijn waarmee ondernemers regelmatig fouten maken. Het gaat dan vooral om de bijtelling van het privé-gebruik van de auto van de zaak en de bijtelling van het privé-gebruik van de woning als deze op de zaak staat.

Ook maakt niet elke ondernemer op de juiste manier gebruik van de mkb-winstvrijstelling. Dit is een aftrekpost op uw winst die u mag gebruiken als u voldoet aan de wettelijke eisen die gelden voor ondernemers. In 2015 bedraagt de mkb-winstvrijstelling 14% van de winst. Maar let op, u moet uw winst eerst verminderen met de ondernemersaftrek voordat u de mkb-winstvrijstelling berekent. Bent u medegerechtigde of geldverstrekker van een onderneming? Dan mag u voor dat bedrijf geen gebruik maken van de ondernemersaftrek en de mkb-winstvrijstelling.

Heeft u als particulier geïnvesteerd in een startende ondernemer en kan de begunstigde u niet terugbetalen? Dan kunt u – een deel van – de lening kwijtschelden. Vroeger mocht u dit bedrag dan aftrekken bij uw aangifte IB, maar die mogelijkheid is per 2011 vervallen. Wel is er een overgangsregeling waarvan u mogelijk gebruik kunt maken. De voorwaarden vindt u hier.

Rekenhulpen

Om u te helpen met het vaststellen van de juiste bedragen die u moet invullen, heeft de Belastingdienst uiteenlopende rekenhulpen gemaakt. Met deze tools kunt u precies bepalen welke bedragen er voor u gelden. De belangrijkste rekenhulpen zijn:

Rekenhulp Lijfrentepremie

Heeft u een brutolijfrente afgesloten waarvoor u premie betaalt? Dan kunt u met deze rekenhulp berekenen hoeveel u maximaal mag aftrekken bij uw aangifte IB.

Rekenhulp Revisierente

Met deze rekenhulp kunt u berekenen of u bij – gedeeltelijke – afkoop van uw lijfrente in aanmerking komt voor een lagere revisierente.

Werkruimte in de woning

Werkt u vanuit huis? In een enkel geval mag u dan een deel van uw huisvestingskosten aftrekken. Weet u niet zeker of uw werkruimte wel echt ‘zelfstandig’ is? Overleg dan met uw fiscalist. Mocht u er niet uitkomen, dan kunt u de vraag voorleggen aan de Belastingdienst. Kijk ook eens naar de rekenhulp van de Belastingdienst via deze link.

Zelf doen of laten doen?

Heeft u een eenvoudige winst-en verliesrekening en balans en zijn uw privé-financiën overzichtelijk? Dan hoeft het doen van aangifte IB niet veel moeite te kosten. Voor de meeste ondernemers wordt het echter al snel complex. Niet voor niets maken twee van de drie zelfstandigen gebruik van de diensten van een specialist bij het doen van aangifte.

Dat kost geld, maar levert veel gemak op. Daarnaast is de kans groot dat een specialist u geld oplevert, omdat hij op de hoogte is van alle regels en daardoor aftrekposten kent die u wellicht over het hoofd ziet. Houd er wel rekening mee dat u altijd zelf verantwoordelijk bent voor de aangifte, of u deze nu zelf invult of laat verzorgen.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Eerdere berichten

1
Stuur een Whatsapp bericht
Hallo, hoe kan ik helpen?