Armoede voorkomen met financiële planning

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible” margin_top=”5px” margin_bottom=”5px” background_color=”rgba(255,255,255,0)”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_separator style_type=”none” sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” class=”” id=””][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_text][fusion_dropcap color=”” boxed=”yes” boxed_radius=”1px” class=”” id=””]H[/fusion_dropcap]et is Sint Maarten en dus gaan veel kinderen vanavond langs de deuren om snoepgoed te verzamelen. Van oudsher waren het echter de armen die op Sint Maarten om voedsel bedelden bij de rijkeren. Hoewel dat nu niet meer gebeurt, bestaat armoede nog steeds. Financiële planning kan helpen om dit te voorkomen.

De meeste ‘moderne armen’ kunnen nog net in hun basisbehoeften voorzien, maar hebben niet genoeg geld om lid te worden van een vereniging of sportclub, kleding te kopen, gezond te eten of een vervolgopleiding te doen. Daardoor kunnen zij niet volwaardig deelnemen aan de samenleving.

Samenloop van omstandigheden

Armoede kan in alle lagen en sociale klassen van de maatschappij ontstaan. Ook de hoogte van het inkomen staat er los van. Zo gebeurt het dat mensen die prima rondkomen of zelfs uitgesproken rijk zijn, door onverwachtse gebeurtenissen of een samenloop van omstandigheden toch arm worden. Bijvoorbeeld omdat hun hypotheek onder water staat en ze werkloos worden, omdat ze door een scheiding plotseling dubbele lasten hebben of omdat hun spaar- of pensioengeld is belegd in slecht of niet-renderende fondsen of producten.

Zzp risicogroep

Verder dreigt er op termijn armoede voor veel zzp’ers. Eén op de vier heeft zijn of haar pensioen niet of slecht geregeld. Een even grote groep heeft geen vangnet voor arbeidsongeschiktheid en slechts één op de drie heeft voldoende buffer in de vorm van spaargeld. Met een miljoen zzp’ers is dat een forse risicogroep.

Armoede tegengaan

Armoede tegengaan en voorkomen begint met inzicht en overzicht van de eigen financiën. Financiële planning helpt daarbij, omdat het een totaalplaatje schetst van uw financiële situatie. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst. Natuurlijk zijn er altijd onzekerheden, maar met een financieel plan heeft u in elk geval een routekaart.

Ook als er al sprake is van armoede, kan financiële planning helpen de situatie te verbeteren. Financiële problemen staan zelden op zichzelf. Ze worden vaak mede veroorzaakt door gedrag en houding. Wie meer van dag tot dag leeft, loopt meer risico op financiële problemen dan iemand die vooruitkijkt. En juist vooruitkijken is één van de kenmerken van financiële planning.

Plan betaalt uit

Een financieel plan en advies kost uiteraard geld, maar de investering betaalt zich uit. Een financieel plan kost ook niet altijd duizenden euro’s, zoals consumenten soms denken. Sterker nog, er zijn financieel planners die voor bepaalde diensten op pro deo-basis werken of in schrijnende gevallen zelfs helemaal geen factuur sturen.

Praktische tips

Grip houden op financiën is niet ingewikkeld, het vergt alleen discipline. Maak bij voorkeur elke week tijd om uw administratie bij te houden. Houd overzicht over de rekeningen die u ontvangt en betaal deze op tijd. Zet uw inkomsten en uitgaven naast elkaar, zodat u goed kunt zien waar eventuele gaten ontstaan. Maak vervolgens budgetten om ervoor te zorgen dat er evenwicht ontstaat. Met hulp van handige apps en rekensoftware kunt u dit proces eenvoudiger en zelfs leuker maken.

Is uw huidige financiële situatie op orde? Dan kunt u over de toekomst gaan nadenken. Wat moet u reserveren voor de studie van uw kinderen? Stel dat u arbeidsongeschikt raakt, heeft u dan nog voldoende inkomsten? Hoeveel heeft u nodig als u stopt met werken en is dat geld dan ook beschikbaar? Zodra u met deze vragen aan de slag gaat, krijgt uw financiële (toekomst)plan echt vorm.[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Eerdere berichten

1
Stuur een Whatsapp bericht
Hallo, hoe kan ik helpen?