Dit is géén artikel over Bitcoin

Geschreven door Ronald Nab

5 december 2017

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible” margin_top=”5px” margin_bottom=”5px” background_color=”rgba(255,255,255,0)”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_separator style_type=”none” alignment=”center” /][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text]

[fusion_dropcap color=”” boxed=”yes” boxed_radius=”1px” class=”” id=””]W[/fusion_dropcap]elke gebeurtenis van honderden jaren geleden zien we anno 2017 weer? Hoe verloren mensen hun volledige kapitaal? Hoe voorkom jij dat je een verkeerde beslissing neemt met je geld?

De Tulpenmanie
We gaan terug naar het begin van de 17e eeuw. De Gouden Eeuw. De VOC werd opgericht en Rembrandt schilderde zijn eerste doeken. Tijdens deze periode is de eerste beleggingszeepbel geregistreerd. Dit verschijnsel wordt ook wel de ‘Tulpenmanie’ genoemd. De tulp was in die tijd een nieuwe bloem in Nederland. Door extreme vraag naar deze bloem, bereikte de prijs enorme hoogten. Rond 1634 begon de gekte, die in 1637 eindigde. In dat jaar was een tulpenbol ruim tien keer het jaarsalaris van een vakman waard en kon je met 1 tulpenbol een heel grachtenpand in Amsterdam kopen.

[fusion_imageframe image_id=”18751″ style_type=”none” stylecolor=”” hover_type=”none” bordersize=”” bordercolor=”” borderradius=”” align=”none” lightbox=”no” gallery_id=”” lightbox_image=”” alt=”” link=”” linktarget=”_self” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]https://www.ronaldnab.nl/wp-content/uploads/2017/12/Afbeelding1.png[/fusion_imageframe]

Hebzucht: angst voor het missen van een kans

De bel barstte
Met behulp van opties (een manier om te gokken op de toekomstige prijs van een product of aandeel) speculeerde je op bollen die nog in de grond zaten. Hierdoor steeg de prijs nóg meer. De waanzin eindigde abrupt toen bleek dat er genoeg aanbod was. Er was overcapaciteit en de bol kreeg weer de waarde die het vertegenwoordigde, namelijk dezelfde prijs als van een ui. Omdat er zoveel vraag was en mensen hun verstand verloren, ontstond deze eerste beleggingszeepbel. Achteraf gezien is dit een perfect voorbeeld van hebzucht op de financiële markten.

Alles op één kaart zetten
Ook vandaag de dag zien we deze hebzucht terug. Veel mensen kennen het verhaal van familie Taihuttu: het gezin dat alles verkocht om hun volledige kapitaal in Bitcoin te beleggen (aflevering 26-10-17 van DWDD). Bewonderingswaardig dat ze het lef hebben dit risico te nemen. We wensen hen alle geluk toe. Maar we zijn bang dat ook hier hebzucht de overhand heeft gekregen.

De kans is aanwezig dat ze een grote klapper slaan. Voor anderen is dat dan direct een reden om ook in de digitale munt stappen. Helaas krijg je dan weer te maken met een ander stuk menselijk gedrag: het zien van bevestiging dat iets kan. Dit is de reden dat we massaal meedoen aan de Staatsloterij. We hebben allemaal weleens gehoord dat iemand de hoofdprijs won. Dus waarom zou jij dat geluk niét hebben?

Houd je aan je doelstelling

De tulpenbol, de Bitcoin en de Staatsloterij. Allemaal voorbeelden van speculeren door hebzucht, in plaats van beleggen met een plan. Vraag jezelf eens af of je het belangrijk vindt om je financiële doelen te halen. Doelen als: eerder stoppen met werken, aflossen je hypotheek of studie van je kinderen. Niet belangrijk? Gewoon lekker meedoen aan de loterij of de bitcoinmanie. Zie het dan als een hobby en hobby’s kosten geld.

Is het wél belangrijk voor je om deze doelen te halen? Loop dan niet onnodig veel risico en laat je adviseren wat verstandig is. Vraag vrijblijvend een gesprek met mij aan via (0572) 22 00 00 of info@ronaldnab.nl. Ik praat je graag bij.

[fusion_youtube id=”https://www.youtube.com/watch?v=GRl2VGKLuNY” alignment=”center” width=”” height=”” autoplay=”false” api_params=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=””][/fusion_youtube]

Ow wacht.. het was tóch een artikel over Bitcoin. Sorry!

——

Deze blog is geschreven door Michiel van Vugt, Manager Financieel Adviseurs bij NNEK. Deze blog mag auteursrechtvrij worden hergebruikt door financieel professionals voor bijvoorbeeld een nieuwsbrief of social media. Michiel is ook schrijver van ‘Net Iets Slimmer’, een boek over hoe je betere financiële beslissingen neemt.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Eerdere berichten

1
Stuur een Whatsapp bericht
Hallo, hoe kan ik helpen?