Hoe kan ik de vermogensinkomensbijtelling voor de eigen bijdrage voor mijn zorgkosten beperken?

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible” margin_top=”5px” margin_bottom=”5px” background_color=”rgba(255,255,255,0)”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_separator style_type=”none” alignment=”center” /][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text]

[fusion_dropcap color=”” boxed=”yes” boxed_radius=”1px” class=”” id=””]I[/fusion_dropcap]n de afgelopen weken heb ik een aantal keren de vraag gesteld gekregen: “Hoe kan ik de vermogensinkomensbijtelling voor de eigen bijdrage voor mijn zorgkosten beperken”

Tegenwoordig telt namelijk niet alleen het inkomen mee bij de bepaling van de eigen bijdrage die u moet betalen voor uw zorg, zoals bij een opname in een zorginstelling. Ook uw vermogen wordt daarbij betrokken.

Gaan we weer terug naar de tijd waarin het gevreesde “eerst het eigen huis opeten” gold?

De hoogte van de eigen bijdrage wordt namelijk ook berekend over het niet-vrijgestelde box 3 vermogen. De standaard vrijstelling in box 3 van € 25.000,00 per persoon mag hierbij buiten beschouwing worden gelaten. Over het meerdere moet u 8 % bij uw inkomen optellen en dit verhoogt direct uw eigen bijdrage.

Voorbeeld: alleenstaande man van 70 jaar wordt opgenomen in een verzorgingstehuis. Hij heeft alleen een AOW-inkomen en een vrij vermogen van € 125.000 uit verkoop van zijn woning. Hij betaalt per maand € 666 meer dan zijn alleenstaande buurvrouw van 69 jaar met alleen een AOW inkomen en een vermogen van € 10.000. Berekening: (€ 125.000 – € 25.000) x 8% / 12 maanden.

Met een laag inkomen en veel spaargeld pakt uw eigen bijdrage dus hoger uit en heeft u voor betaling daarvan mogelijk een deel van uw spaargeld nodig. Hierdoor kan het zijn dat uw vermogen snel afneemt en u toch te maken krijgt met het “opeten van de eigen woning’.

Gelukkig zijn er nog een aantal mogelijkheden om de gevolgen te beperken en de pijn te verzachten.
Ik adviseer u tijdig uw wensen op te laten nemen in een levenstestament, zodat uw kinderen of anderen actie kunnen ondernemen bij opname in een zorginstelling. Zij kunnen dan desgewenst de woning verkopen en na ontvangst van de netto-verkoopopbrengst daarvan schenkingen gaan doen binnen het gezin. Hierdoor neemt uw vermogen en dus ook de eigen bijdrage af.

Het is ook zinvol om na te gaan of in uw testament is geregeld dat uw kinderen na overlijden van een van de ouders hun erfdeel kunnen opeisen in het geval de langstlevende ouder wordt opgenomen in een zorginstelling. Als de kinderen in die situatie inderdaad hun erfdeel opeisen, wordt het vermogen van de langstlevende ouder kleiner en is er minder bijdrage verschuldigd.

Met een testament kunt u vermogen doorgeven aan uw kinderen. Ook dat is een manier om minder vermogen over te houden en bij opname in een zorginstelling minder eigen geld bij te dragen. Het vermogen blijft daarmee wel in de familie.

Tot slot, u kunt ook schenkingen aan uw kinderen doen. Daarmee wordt uw vermogen ook kleiner. Bovendien kunt u er met een goed schenkingsplan voor zorgen dat uw kinderen dan ook geen schenkbelasting over deze bedragen hoeven te betalen.

Wilt u meer weten over de vermogensinkomensbijtelling en uw mogelijkheden om de pijn te verzachten? Neemt u dan gerust eens contact met mij op voor een vrijblijvend gesprek.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Eerdere berichten

1
Stuur een Whatsapp bericht
Hallo, hoe kan ik helpen?