Huis kopen: nu doen of wachten tot 2017?

huis-hypotheek

Geschreven door Ronald Nab

7 oktober 2016

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible” margin_top=”5px” margin_bottom=”5px” background_color=”rgba(255,255,255,0)”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_separator style_type=”none” sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” class=”” id=””][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_text][fusion_dropcap color=”” boxed=”yes” boxed_radius=”1px” class=”” id=””]K[/fusion_dropcap]oopwoningen worden in hoog tempo duurder. In het derde kwartaal van 2016 bedroeg de prijsstijging maar liefst 7,4% ten opzichte van dezelfde maand in 2015. Daarnaast is de hypotheekrente historisch laag. Wie een huis wil kopen, kan dat dus beter maar zo snel mogelijk doen. Of is het toch verstandig om nog een paar maanden wachten?

De woningmarkt groeit stevig door. Tijdens de Open Huizen Dag en Open Huizen Route op 1 oktober gingen meer dan 100.000 aspirant-kopers op jacht naar hun droomhuis. Elke maand verschijnen er berichten dat de prijzen weer zijn gestegen. In Amsterdam vertoont de markt voor koopwoningen zelfs tekenen van oververhitting, aldus De Nederlandsche Bank. En de NVM laat weten dat het aantal te koop staande huizen snel afneemt.

Voordelen huis kopen in 2016

Als u dit jaar een huis koopt, mag u 102% van de waarde lenen. Daardoor hoeft u minder eigen geld mee te nemen dan wanneer u volgend jaar een huis koopt. In 2017 is de maximale hypotheek namelijk nog maar 101% van de waarde van de woning, in 2018 daalt percentage tot 100%.

Uitgaande van een prijsstijging van 7,4% in een jaar worden huizen per maand ruim 0,6% duurder. In theorie betekent dit dat u voor een huis dat nu € 200.000 kost in februari 2017 een bedrag van € 205.000 moet neertellen. En omdat u minder mag lenen, moet u aanzienlijk meer eigen geld investeren.

De derde reden om nog in 2016 een huis te kopen, is de historisch lage hypotheekrente. Voor de meeste hypotheken met een rentevaste periode van tien jaar betaalt u momenteel minder dan 2% rente. En hoewel er op korte termijn geen rentestijging wordt verwacht, zijn hiervoor geen garanties.

Meer hypotheek voor tweeverdieners in 2017

Maar er zijn ook andere ontwikkelingen die voor u van belang kunnen zijn. De belangrijkste is dat tweeverdieners volgend jaar waarschijnlijk een hogere hypotheek kunnen afsluiten. Het ministerie van Financiën heeft deze zomer voorgesteld om het tweede inkomen vanaf 2017 voor 60% te laten meetellen bij het bepalen van de maximale hypotheek. De definitieve beslissing wordt rond 1 november genomen.

Ook in 2016 is de leencapaciteit voor tweeverdieners er al op vooruit gegaan. Sinds dit jaar wordt het tweede inkomen namelijk voor 50% meegeteld. Voor die tijd was dat percentage 33%. Tweeverdieners konden door de recente wijziging in het gunstigste geval zo’n € 20.000 meer lenen dan voorheen.

Nieuwe regeling Starterslening in 2017

Voor starters op de woningmarkt is er ook goed nieuws. De Starterslening blijft namelijk bestaan. Weliswaar in een iets andere vorm, maar daar merkt u als huizenkoper weinig van. Met de Starterslening kunt u het verschil betalen tussen de prijs van uw woning en het bedrag dat u bij de bank kunt lenen. De lening is in de eerste drie jaar vrij van maandlasten maar wel fiscaal aftrekbaar.

Gemeentes mogen zelf bepalen of ze de Starterslening aanbieden. Hier kunt u controleren of de gemeente van uw keuze dit doet. Meer informatie over de Starterslening vindt u hier.

Schenkingsvrijstelling in 2017 weer omhoog

Daarnaast gaat de schenkingsvrijstelling ten behoeve van de eigen woning per 1 januari 2017 opnieuw omhoog naar € 100.000. Vanaf die datum mag iedereen aan iedereen weer maximaal een ton belastingvrij schenken op voorwaarde dat het geld wordt gebruikt voor de aankoop, aflossing of verbetering van het eigen huis. Er geldt wel een leeftijdscriterium, de begunstigde moet tussen de 18 en 40 jaar zijn.

Voor tweeverdieners, starters en huizenkopers die een gift verwachten, kan het verstandig zijn om niet hals over kop een woning te kopen. maar nog een paar maanden geduld te hebben. Gelden deze criteria niet voor u en heeft u een mooi huis op het oog, wacht dan niet te lang!

Grote financiële beslissing

Het kopen van een woning is één van de grootste financiële beslissingen in uw leven. En omdat hypotheken een looptijd hebben van dertig jaar, speelt die beslissing ook een belangrijke rol in uw toekomstige financiën. Gecertificeerd financieel planners helpen u om hierin inzicht te krijgen door uw inkomen(s), uitgaven en vermogen in kaart te brengen en ook richting de toekomst te duiden. Zo krijgt u inzicht en kunt u de beste keuze maken. U herkent een gecertificeerd financieel planner aan het keurmerk FFP CFP©.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Eerdere berichten

Klaar voor je belastingaangifte?

Klaar voor je belastingaangifte?

Klaar voor je belastingaangifte? Per 1 maart kunnen we weer onze belastingaangifte doen. De belastingdienst vult een...

1
Stuur een Whatsapp bericht
Hallo, hoe kan ik helpen?