Scheiding en de financiële impact

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible” margin_top=”5px” margin_bottom=”5px” background_color=”rgba(255,255,255,0)”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_separator style_type=”none” sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” class=”” id=””][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_text][fusion_dropcap color=”” boxed=”yes” boxed_radius=”1px” class=”” id=””]V[/fusion_dropcap]an alle huwelijken en geregistreerd partnerschappen in Nederland eindigt er ongeveer een op de drie in een scheiding. Als een stel uit elkaar gaat, heeft dat natuurlijk veel impact. Goede begeleiding helpt om deze nare gebeurtenis toch zo soepel mogelijk te laten verlopen. Om dit te benadrukken, is de tweede vrijdag van september uitgeroepen tot ‘Dag van de Scheiding’.

Uiteraard spelen advocaten en mediators een belangrijke rol bij een echtscheiding. Naast de juridische en emotionele aspecten heeft een scheiding echter ook grote financiële gevolgen. Het is belangrijk om die zo snel mogelijk inzichtelijk te maken. U kunt immers moeilijk afspraken met elkaar maken als u niet weet wat de consequenties zijn.

Een gecertificeerd financieel planner die zich heeft gespecialiseerd in echtscheidingsplanning schetst wat uw inkomsten en uitgaven na de scheiding zijn. Zo weet u allebei op voorhand waar u aan toe bent. Want een scheiding is niet alleen een einde, het is ook een nieuw begin. Een financieel planner helpt beide partijen dat nieuwe begin financieel een zo solide mogelijk fundament te geven.

Wat verandert er financieel?

Na een scheiding veranderen er namelijk nogal wat zaken op het gebied van uw persoonlijke financiën. Uw inkomen, bijvoorbeeld. Misschien krijgt u straks alimentatie of moet u juist alimentatie betalen. Heeft u samen kinderen? Dan moet u afspraken maken over de kinderalimentatie. En ook over de wederzijds opgebouwde pensioenrechten moet u een beslissing nemen.

Verder worden uw woonlasten na een scheiding relatief hoger, omdat u niet langer een huis met elkaar deelt. Heeft u een koophuis, al dan niet met een hypotheek? Dat maakt de zaken ingewikkelder, zeker als u samen eigenaar bent van de woning.

Een scheiding heeft ook fiscale gevolgen. Zo bent u niet langer elkaars fiscale partner, waardoor er voor de aangifte Inkomstenbelasting veranderingen kunnen optreden. Dat kan ook gevolgen hebben voor uw rechten op toeslagen.

Rust

Stellen die gaan scheiden, hebben uiteraard een advocaat nodig om het juridische deel van de scheiding te regelen. Maar een advocaat is geen financieel specialist. Daarom werken steeds meer advocaten samen met gecertificeerd financieel planners die zich hebben gespecialiseerd in echtscheiding.

Een financieel planner met het FFP-Keurmerk die wordt ingeschakeld als echtscheidingsplanner, duidt de financiële situatie van u en uw (ex-)partner na de scheiding. Hij of zij onderzoekt en benoemt alle onderdelen die met inkomen en vermogen te maken hebben en brengt die samen in een financieel plan.

In zo’n persoonlijk financieel plan is niet alleen aandacht voor het hier en nu, maar juist ook voor de financiële toekomst. Hierdoor creëert een financieel planner voor beide partijen overzicht, inzicht en daarmee rust. En dat is erg prettig in de roerige periode die een echtscheiding nu eenmaal is.

Checklist scheiding

Alle zaken even op een rijtje hebben? Neem dan de speciale checklist door. Klik hier.[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Eerdere berichten

Klaar voor je belastingaangifte?

Klaar voor je belastingaangifte?

Klaar voor je belastingaangifte? Per 1 maart kunnen we weer onze belastingaangifte doen. De belastingdienst vult een...

1
Stuur een Whatsapp bericht
Hallo, hoe kan ik helpen?