Schenkingsvrijstelling eigen huis in 2017 omhoog, maar wachten niet altijd verstandig

Geschreven door Ronald Nab

10 februari 2016

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible” margin_top=”5px” margin_bottom=”5px” background_color=”rgba(255,255,255,0)”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_separator style_type=”none” sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” class=”” id=””][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_text][fusion_dropcap color=”” boxed=”yes” boxed_radius=”1px” class=”” id=””]I[/fusion_dropcap]n 2017 wordt de verhoogde schenkvrijstelling van € 100.000 ten behoeve van de eigen woning voor onbepaalde tijd ingevoerd. Althans, als het aan het kabinet ligt. De regeling geldt voor iedereen, niet uitsluitend voor ouders die aan kinderen schenken. Maar er is ook een beperking.

Net als in de periode van 1 oktober 2013 tot 1 januari 2015 kunt u als (toekomstige) huiseigenaar vanaf 1 januari 2017 weer maximaal € 100.000 per schenker ontvangen zonder dat er belasting over die schenking wordt geheven. Iedereen mag aan iedereen schenken op voorwaarde dat het geld wordt gebruikt voor de eigen woning. Maar in tegenstelling tot 2013-2014 geldt er wel een leeftijdscriterium: de ontvanger moet op het moment dat de schenking tot stand komt tussen de 18 en 40 jaar oud zijn.

In sommige gevallen kunt u nu al gebruik maken van de verhoogde schenkvrijstelling. Weet u nu al dat u in 2017 een huis gaat kopen? Dan kan iemand u nu al geld schenken. Omdat de koop pas volgend jaar wordt gesloten, beschouwt de belastingdienst die datum als moment van schenken. Daardoor valt de schenking onder de vrijstelling van € 100.000.

Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap? Dan ziet de belastingdienst u samen als één ontvanger. Hetzelfde geldt overigens voor de schenkers. Heeft u al eerder een grotere schenking van uw ouders ontvangen? Dan mogen zij u in 2017 alsnog het verschil tussen dat bedrag en € 100.000 schenken. Maar als het bedrag is geschonken in het kader van de verhoogde vrijstellingsregeling die gold tussen 1 oktober 2013 tot 1 januari 2015, kan dit niet.

Zes bestedingsdoelen eigen huis_2.jpg

Nu hebben alleen ouders de mogelijkheid om hun kinderen een hoog bedrag te schenken. Als u tussen de 18 en 40 jaar bent, mag u eenmalig € 25.449 belastingvrij ontvangen van uw ouders. Dit bedrag kunt u besteden zoals u wilt. Uw ouders mogen dit bedrag verhogen tot € 53.016, op voorwaarde dat u tenminste € 27.567 gebruikt voor de financiering van een eigen woning of een studie die tenminste € 20.000 per jaar kost.

Als u dit geld gebruikt om een huis te kopen, moet het bestedingsdoel er één uit dit rijtje zijn:

  • De aankoop van een eigen woning.
  • De aflossing van een restschuld van de eigen woning die na 28 oktober 2012 is ontstaan.
  • De (gedeeltelijke) aflossing van een eigen woningschuld.
  • Een aanbetaling op een eigen woning in aanbouw.
  • De kosten van verbetering of onderhoud van de eigen woning.
  • De afkoop van een recht van erfpacht, opstal of beklemming.

Bij de eerste drie bestedingsdoelen is er sprake van een schenking onder opschortende voorwaarde. Dat houdt in dat de schenking pas actief wordt op het moment dat het geld wordt gebruikt voor het bestedingsdoel. Bent u op dat moment ouder dan 40, dan komt u dus niet in aanmerking voor de verhoogde vrijstelling van € 53.016 en in 2017 € 100.000.

Voor de bestedingsdoelen 4, 5 en 6 geldt een ontbindende voorwaarde. Dat betekent dat u het geld moet teruggeven als u het niet gebruikt voor het doel dat de schenker eraan heeft verbonden. Geld dat onder een ontbindende voorwaarde is geschonken, kan dus worden teruggevorderd door de schenker als u zich niet aan de afspraak houdt. In de praktijk moet u kunnen aantonen dat u het geld in de twee jaar nadat u het hebt ontvangen daadwerkelijk aan het doel heeft besteed, bijvoorbeeld door middel van facturen en/of bankafschriften.

Nu of in 2017?

Wat voor u het beste moment is om een schenking te ontvangen, hangt vooral af van uw leeftijd. Wij schetsen enkele scenario’s.

Scenario 1

Gerda (29) gaat haar eerste huis kopen. Haar oog is gevallen op een woning die nu al in de verkoop staat, maar pas in 2017 vrijkomt. Haar opa heeft net zijn bedrijf verkocht en wil zijn kleindochter graag helpen door haar het maximale bedrag van € 100.000 te schenken.

Omdat de schenking pas actief wordt in 2017, kan deze nu al worden gedaan onder opschortende voorwaarde. En omdat Gerda op het feitelijke moment van schenken nog geen 40 is, geldt voor haar de verhoogde vrijstelling. Zou de schenking in 2016 plaatsvinden, dan komt zij slechts in aanmerking voor de algemene vrijstelling van € 2.122.

Scenario 2

Karel (35) woont sinds 2006 in een koophuis waarop voor een deel een aflossingsvrije hypotheek op rust. Door een erfenis beschikt zijn moeder plotseling over veel vermogen, waarvan ze een deel aan haar zoon wil schenken. Ze twijfelt of ze moet wachten tot 2017 of nu al zal schenken.

Karels moeder kan ervoor kiezen om nu vast € 53.016 te schenken. Daarmee daalt Karels schuld en gaan zijn maandlasten omlaag. En omdat Karel in 2017 nog geen 40 is, kan zij hem dan nog een bedrag van € 100.000 – € 53.016 = € 46.984 schenken.

Scenario 3

Hans (39) en Elly (40) hebben in 2008 een huis gekocht. Dat huis is door de cisis aanzienlijk minder waard geworden dan de hypotheek die erop rust. Hans’ ouders willen het stel graag helpen door hen een bedrag te schenken waarmee ze een deel van de hypotheekschuld kunnen aflossen.

Hans wordt in mei echter 40. Wil hij nog in aanmerking komen voor de eenmalig verhoogde vrijstelling, dan zal de schenking voor zijn verjaardag in 2016 moeten plaatsvinden. Hij komt dus niet in aanmerking voor het hogere bedrag van € 100.000.

Financiële rust

Deze voorbeelden maken duidelijk dat het belangrijk is om te bepalen of u kunt en wilt wachten tot 2017 of dat uw schenkers u nog in 2016 moeten schenken. Op zo’n moment is het prettig als een gecertificeerd financieel planner met u meekijkt en u helpt bij het kiezen van het optimale scenario. Dat geeft inzicht én financiële rust.[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Eerdere berichten

1
Stuur een Whatsapp bericht
Hallo, hoe kan ik helpen?