Uitbetaling pensioen in gevaar?

Geschreven door Ronald Nab

6 november 2015

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible” margin_top=”5px” margin_bottom=”5px” background_color=”rgba(255,255,255,0)”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_separator style_type=”none” sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” class=”” id=””][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_text][fusion_dropcap color=”” boxed=”yes” boxed_radius=”1px” class=”” id=””]S[/fusion_dropcap]teeds meer mensen bereiken een hoge leeftijd en zijn langer vitaal en levenslustig. Goed nieuws natuurlijk. Maar het heeft ook een keerzijde. Want ouder worden kost meer geld en daar zijn onze pensioenen niet op berekend. Is ons pensioen in gevaar?

De levensverwachting in de westerse wereld is in de afgelopen vijftig jaar met ruim tien jaar toegenomen. De helft van de mensen die nu worden geboren zou zelfs honderd jaar of ouder worden. En waren grote gezinnen rond de jaren ’50 van de vorige eeuw nog normaal, is in 2014 het gemiddeld aantal kinderen per gezin slechts 1,7.

Het zijn gevolgen van de explosieve ontwikkeling van de farmaceutische industrie en de medische wetenschap. Het resultaat van deze positieve ontwikkelingen is dat in de toekomst steeds minder werkenden de pensioenen van steeds meer ouderen moeten opbrengen.

Tot enkele decennia geleden hadden pensioenfondsen genoeg extra inkomsten om slechte rendementen op te vangen, omdat er relatief meer mensen gingen werken dan dat er met pensioen gingen. Nu dat door de vergrijzing verandert, wordt de kans steeds groter dat de pensioenfondsen op termijn niet meer genoeg vermogen hebben om hoge pensioenen zoals nu gangbaar zijn uit te keren.

Pensioen als spaardoel

Wie een goede oude dag wil hebben, moet daar rekening mee houden. En hoewel het pensioenbewustzijn in Nederland nog altijd erg laag is en pensioensparen onderaan het lijstje van spaardoelen prijkt, groeit dat besef wel. Zo geeft een relatief grote groep jongeren tot 45 jaar aan zich zorgen te maken over het pensioen. Ze willen wel sparen, maar kunnen dat niet omdat hun inkomsten en uitgaven dat niet toelaten.

Zij realiseren zich vaak niet dat maandelijks een klein bedrag wegleggen over een periode van twintig of dertig jaar een aardig kapitaal kan opleveren, waarmee bijvoorbeeld een lijfrente gekocht kan worden. Het langzaam maar zeker (extra) aflossen van de hypotheek is een andere manier om na pensionering meer besteedbaar inkomen over te houden. Als de hypotheeklasten wegvallen, zijn er immers honderden euro’s per maand meer te besteden.

Toekomstplan

Bovenstaande voorbeelden zijn twee typische onderdelen van financiële planning. Deze én alle andere aspecten van uw financiële huishouding komen samen in een financieel plan. Daarin gaat het vooral om de samenhang tussen uw wensen van nu en later en uw inkomsten en uitgaven. Een schets van uw financiële situatie is uiteraard altijd een momentopname, maar een financieel plan houdt wel rekening met veranderingen en onvoorziene tegenslag. Door meerdere scenario’s door te rekenen, krijgt u inzicht in de effecten van financiële veranderingen in uw leven.[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Eerdere berichten

Klaar voor je belastingaangifte?

Klaar voor je belastingaangifte?

Klaar voor je belastingaangifte? Per 1 maart kunnen we weer onze belastingaangifte doen. De belastingdienst vult een...

1
Stuur een Whatsapp bericht
Hallo, hoe kan ik helpen?