Huis tijdelijk verhuren? Dit zijn de spelregels

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible” margin_top=”5px” margin_bottom=”5px” background_color=”rgba(255,255,255,0)”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_separator style_type=”none” sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” class=”” id=””][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_text][fusion_dropcap color=”” boxed=”yes” boxed_radius=”1px” class=”” id=””]S[/fusion_dropcap]inds de invoering van de nieuwe Leegstandwet in 2013 is het tijdelijk verhuren van je huis een stuk eenvoudiger geworden. Maar hiervoor gelden nog altijd enkele spelregels. Daarnaast heeft het fiscale gevolgen. Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste aandachtspunten.

Hebt u een nieuwe woning gekocht, maar heeft nog niemand de oude woning overgenomen, dan kan het tijdelijk verhuren van uw oude huis financieel interessant zijn. U kunt de inkomsten uit de verhuur immers gebruiken om de hypotheek te betalen of af te lossen. Uw hypotheekverstrekker moet wel op voorhand toestemming geven voor tijdelijke verhuur en kan daarbij aanvullende eisen stellen. Datzelfde geldt voor de verzekeringsmaatschappij waar uw woonverzekeringen lopen.

Vergunning en wettelijke regels

Als uw hypotheekverstrekker en verzekeraar akkoord zijn, moet u een vergunning voor tijdelijke verhuur aanvragen bij uw gemeente. Voor de wet gelden voor tijdelijke verhuur de volgende regels:

Het huis dat u verhuurt is:

  • of een nieuwbouwwoning die nog nooit is bewoond;
  • of een huis dat in de 12 maanden voordat het leeg kwam te staan door uzelf is bewoond;
  • of een huis dat in de afgelopen tien jaar niet langer dan drie jaar geheel of gedeeltelijk is verhuurd.

Als particulier mag u maximaal twee te koop staande woningen tegelijkertijd tijdelijk verhuren. De vergunning is vijf jaar geldig.

Tijdelijk huurcontract

Bij tijdelijke verhuur is het belangrijk om een degelijk tijdelijk huurcontract op te stellen. Voldoet dit niet aan de regels, dan valt de huurder onder de huurbescherming en kunt u het contract als verhuurder niet eenzijdig opzeggen. Let hier dus goed op!

Fiscale gevolgen

Als u verhuist naar uw nieuwe woning en uw oude woning niet verhuurt, kunt u gebruik maken van de verhuisregeling. In dat geval mag u de hypotheekrente van allebei de woningen aftrekken bij uw aangifte inkomstenbelasting voor een termijn van het lopende jaar plus drie kalenderjaren. De verhuisregeling was tot 2015 een crisismaatregel en is sinds 1 januari 2015 structureel in de wet opgenomen.

Op het moment dat u uw oude woning tijdelijk verhuurt, kunt u geen gebruik meer maken van de verhuisregeling. Uw oude huis verschuift namelijk van box 1 naar box 3. Daardoor heeft tijdelijke verhuur meestal ook gevolgen voor de vermogensrendementsheffing, de belasting die u betaalt in box 3.

Over de huurinkomsten hoeft u geen belasting te betalen. En als uw huis gedurende de periode van tijdelijke verhuur te koop blijft staan, mag u na de periode van verhuur weer gebruik maken van de verhuisregeling, mits de termijn daarvan nog niet is verstreken. Ook dit is op 1 januari 2015 in de wet verankerd.

Complex

Een huis tijdelijk verhuren is complex. Niet alleen vanwege de wettelijke bepalingen en juridische aspecten, ook omdat de financiële gevolgen worden beïnvloed door veel verschillende factoren, zoals de verhouding WOZ-waarde-hypotheekschuld, uw vermogen in box 3 en de hoogte van uw inkomen. Neems eens contact op met uw financieel planner om te bekijken of het ook voor u interessant is om uw oude huis tijdelijk te verhuren.[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Eerdere berichten

Klaar voor je belastingaangifte?

Klaar voor je belastingaangifte?

Klaar voor je belastingaangifte? Per 1 maart kunnen we weer onze belastingaangifte doen. De belastingdienst vult een...

1
Stuur een Whatsapp bericht
Hallo, hoe kan ik helpen?