Beginnen met studeren: maak een financieel plan!

Geschreven door Ronald Nab

7 september 2015

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible” margin_top=”5px” margin_bottom=”5px” background_color=”rgba(255,255,255,0)”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_separator style_type=”none” sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” class=”” id=””][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_text][fusion_dropcap color=”” boxed=”yes” boxed_radius=”1px” class=”” id=””]B[/fusion_dropcap]en jij één van die duizenden nieuwe studenten, die in september begint aan een studie? Dan heb je te maken met het nieuwe studiefinancieringsstelsel. Dat betekent dat je (tien)duizenden euro’s gaat investeren in je eigen toekomst. Steeds meer studenten maken daarom op voorhand een financieel plan, zodat ze weten wat ze nu en later financieel te wachten staat.

Er verandert veel voor ex-scholieren, die dit jaar aan een vervolgopleiding beginnen. Kregen studenten tot nu toe nog een basisbeurs die bij goede prestaties werd omgezet in een gift, nieuwe studenten moeten hun gehele studie zelf betalen. Maar wat kost studeren precies? En hoe houd je grip op je uitgaven?

Huishoudboekje

Wie weet wat er binnenkomt en waar het aan op gaat, kan zijn inkomsten en uitgaven beter op elkaar afstemmen. Daardoor komen studenten, die een financieel (studie)plan hebben gemaakt, minder vaak geld tekort dan daarvoor, zo blijkt uit onderzoek.

Maak een plan

Het is niet ingewikkeld om een financieel plan voor je studie te maken, je moet er alleen even voor gaan zitten om je inkomsten en uitgaven goed op een rij te zetten.

Onder inkomsten vallen bijvoorbeeld de bijdrage die je van je ouders ontvangt, het geld dat je zelf verdient, de studielening die je bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) sluit en eventueel een aanvullende beurs.

De kosten die je maakt, zijn onder meer collegegeld, geld voor boeken en andere leermiddelen en maandelijks terugkerende kosten zoals bijvoorbeeld verzekeringspremies, huur en energie. Maar denk ook aan kleding en lichamelijke verzorging, uitgaan, je Spotify-abonnement en kosten die je maakt voor hobby’s.

Als je jouw inkomsten en kosten per maand inzichtelijk hebt, is het natuurlijk een klein kunstje om uit te rekenen hoe hoog die zijn gedurende je studie. Tel ook de bedragen van je leningen op, zodat je weet hoe hoog je schuld is als je straks bent afgestudeerd. Je moet de lening later immers – met rente – terugbetalen.

Persoonlijk financieel studieplan

Wat er allemaal in jouw persoonlijk financieel studieplan staat, hangt af van je situatie en je studie. Als je op jezelf woont, moet je extra kosten voor huisvesting maken die niet in je financieel plan voorkomen als je nog bij je ouders woont. Verder moet je voor de ene studie meer kosten maken dan voor de andere.

Een gedetailleerd financieel studieplan kun je dus het beste zelf inrichten. Denk je dat je genoeg hebt aan alleen de grote lijnen? Dan kun je gebruikmaken van de online tool van de DUO. Ook de stichting Weet wat je besteedt biedt een rekenhulp aan.

Financiële planning

De uitgangspunten van het financieel studieplan zijn vergelijkbaar met die van het financieel plan, die gecertificeerd financieel planners met het FFP-Keurmerk opstellen. Een compleet financieel plan is voor de meeste studenten nu nog te uitgebreid. Maar over een paar jaar, als je klaar bent met je studie, een baan vindt, je schulden gaat aflossen en misschien wel een huis gaat kopen, is dat natuurlijk een ander verhaal.[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Eerdere berichten

1
Stuur een Whatsapp bericht
Hallo, hoe kan ik helpen?