Kind kost veel als u veel verdient

Geschreven door Ronald Nab

7 september 2015

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible” margin_top=”5px” margin_bottom=”5px” background_color=”rgba(255,255,255,0)”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_separator style_type=”none” sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” class=”” id=””][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_text][fusion_dropcap color=”” boxed=”yes” boxed_radius=”1px” class=”” id=””]D[/fusion_dropcap]e hoogte van uw inkomen bepaalt hoeveel u uitgeeft aan uw kind(eren). Uit berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt namelijk dat ouders gemiddeld 17 procent van hun salaris uitgeven aan hun eerste kind. Elk volgend kind kost minder. Sterker nog, een tweede en derde kind samen kosten tot hun achttiende ongeveer net zoveel als het eerste. Uw persoonlijke berekening is te maken via het nieuwe platform Hoe oud word jij?, waarop iedereen kan uitrekenen hoe oud hij of zij wordt en wat er financieel nodig is om die leeftijd met een gerust hart te bereiken.

De vraag wat een kind per jaar kost, is één van de onderdelen van de campagne ‘Hoe oud word jij?’ waarin de FFP participeert. Dit initiatief is gestart om iedereen beter bewust te maken van het feit dat elke nieuwe generatie steeds ouder wordt en ze zich daarop moeten voorbereiden.

We worden 100 jaar

De helft van alle kinderen die nu worden geboren, wordt naar verwachting tenminste honderd jaar oud. En daarmee is de grens nog niet bereikt. In de komende vijftig jaar stijgt de gemiddelde levensverwachting namelijk met zo’n drie jaar per decennium. Ook u wordt dus waarschijnlijk al een stuk ouder dan uw ouders.

Met die wetenschap zou het logisch zijn dat iedereen regelmatig stilstaat bij zijn of haar toekomst. Toch gebeurt dat weinig. Het menselijk brein is namelijk niet geprogrammeerd om lang vooruit te denken. Dat is jammer, want door nu al rekening te houden met geplande en ongeplande veranderingen in de toekomst, kunnen lastige – financiële – situaties vaak worden voorkomen. Regeren is immers vooruitzien.

Dure hobby’s

Neem het voorbeeld van de kosten van uw kinderen. Stel u wilt – of heeft – drie kinderen en uw inkomen bedraagt zo’n 60.000 euro per jaar. Dan kosten uw kinderen u tot hun achttiende waarschijnlijk een kleine 400.000 euro aan eten, drinken, kleren, school en hobby’s. En dan praten we nog niet eens over hun eventuele (vervolg)studies. Het is prettig om die informatie op voorhand te hebben, zodat u er in uw uitgaven en reserveringen rekening mee kunt houden.

Hoe Oud Word Jij?

Toch uw toekomst plannen

Gelukkig zijn er manieren om onze neurologische beperkingen te omzeilen en ons leven over tien, twintig, veertig jaar toch goed te plannen. Voor wat betreft uw persoonlijke financiën kan dat het beste met een financieel plan. Daarin worden al uw huidige en toekomstige inkomens- en vermogensonderdelen op een rij gezet. Zo krijgt u een goed idee van uw latere financiële positie.

Financiële foto

De bijna 4.000 gecertificeerd financieel planners met het FFP-Keurmerk zijn gespecialiseerd in het maken van een financieel plan. Dit is als het ware een financiële foto, die inzicht geeft in je financiële situatie. Uiteraard neemt de financieel planner daarin ook overheidsregelingen mee en schetst hij of zij positieve, neutrale en negatieve scenario’s. Daardoor krijgt u een concreter beeld van uw financiële toekomst en kunt u waar nodig bijsturen.

Hoe oud word jij?

Het platform Hoe Oud Word Jij? gaat over uw toekomst. Woont u over vijf jaar nog in hetzelfde huis? Heeft uw baan toekomst? Wat voor toekomst krijgen uw kinderen? Wanneer wilt stoppen met werken? Met Hoe Oud Word Jij? ontdekt u spelenderwijs uw leven van morgen, volgend jaar en verdere toekomst, zodat u optimaal voorbereid bent op later.[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Eerdere berichten

Klaar voor je belastingaangifte?

Klaar voor je belastingaangifte?

Klaar voor je belastingaangifte? Per 1 maart kunnen we weer onze belastingaangifte doen. De belastingdienst vult een...

1
Stuur een Whatsapp bericht
Hallo, hoe kan ik helpen?