Uw spaargeld levert niets meer op

Geschreven door Ronald Nab

1 augustus 2015

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible” margin_top=”5px” margin_bottom=”5px” background_color=”rgba(255,255,255,0)”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_separator style_type=”none” sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” class=”” id=””][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_text][fusion_dropcap color=”” boxed=”yes” boxed_radius=”1px” class=”” id=””]U[/fusion_dropcap]w spaargeld levert niets meer op. Dus overweegt u om te gaan beleggen. Maar hoe pakt u dat aan en waar moet u op letten? De FFP zet het op een rij.

Over de brede linie hebben beleggers in de afgelopen eeuw een rendement gehaald van zo’n 6%. Dat is aanzienlijk meer dan de huidige spaarrente, die is gedaald naar 1%. Wie meer spaargeld heeft dan het drempelbedrag in box 3, ziet zijn vermogen dus slinken in plaats van groeien.

Steeds meer mensen overwegen daarom om te gaan beleggen. Maar beleggen doe je niet zo maar. Het vergt niet alleen een plan van aanpak, maar ook een goede analyse van de eigen situatie, persoonlijke doelen, het tijdspad en uw risicobereidheid. Om voorbereid de beleggingsweg op te gaan, hebben wij een stappenplan voor de beginnende belegger opgesteld.

1. Het doel van beleggingen
Er zijn meerdere redenen om te beleggen. Om de waarde van uw vermogen te beschermen, omdat u het rendement wilt gebruiken als (pensioen)uitkering of voor een grote aankoop of uitgave. Om een goede keuze te maken voor uw beleggingen, is het belangrijk dat dit doel helder voor ogen staat.

2. Periode van beleggen
Niet alleen het doel is belangrijk, ook de termijn waarop u het wilt bereiken speelt een rol. Bij beleggen werkt de tijd namelijk vaak in het voordeel. Hoe langer u heeft, hoe groter de kans dat u een aantrekkelijk rendement haalt uit uw beleggingen. Dat geldt zeker als u meer risico neemt door vooral in aandelen te beleggen.

3. Risicoprofiel bepalen
Bij beleggen loopt u altijd risico. Hoe hoog dat is, hangt af van de portefeuille. Wilt en kunt u veel risico nemen, dan kiest u voor een offensieve portefeuille. Die kan hoge rendementen opleveren, maar heeft tevens een groter risico op verlies. Is uw voornaamste doel om uw vermogen te beschermen, dan past een defensieve portefeuille beter.

4. Risico’s spreiden
Hoe offensief of defensief uw portefeuille ook is, het is altijd verstandig om risico’s te spreiden. In een gespreide portefeuille kunnen de ‘stijgers’ de ‘dalers’ opvangen en hoeft u niet direct een groot deel van uw vermogen af te boeken als één van uw beleggingen niet goed rendeert.

5. Zelf of laten beleggen
Sommige beleggers kiezen ervoor om actief te beleggen en willen zelf alle touwtjes in handen houden. Maar de meesten laten hun investeringen onderhouden door een vermogensbeheerder of kiezen voor een beleggingsfonds met een gespreide portefeuille.

6. Nu beginnen met beleggen
Een gecertificeerd financieel planner, gespecialiseerd in beleggen, kan u helpen bij het maken van de beslissing om wel of niet op dit moment te beginnen met beleggen. De financieel planner stelt het risicoprofiel vast, bespreekt de gewenste portefeuille en adviseert hier regelmatig over. Samen met u doorloopt de financieel planner een beproefde systematiek die uw beleggersprofiel bepaalt.

Wilt u meer weten? Neem dan contact op met een gecertificeerd financieel planner met het FFP-Keurmerk. U vindt er snel een bij u in de buurt met onze handige zoekmachine.[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Eerdere berichten

1
Stuur een Whatsapp bericht
Hallo, hoe kan ik helpen?